testni adsense

Tuesday, November 18, 2008

X-mas wish

Že od konca oktobra razmišljam o letošnjem božiču. Pa ne zato, ker bi bil hiper pozoren, hiper potrošen ali karkoli. Preprosto zato, ker čutim hiper gnev do trgovcev. Ti so postali hiper pozorni do potrošnikov. Spominjajo me na dilerje...
Predbožično mrzlico so raztegnili vse od konca oktobra do konca leta. Pravijo, da si lahko tako stranke porazdelijo izdatke na tri mesece. In tukaj nastopijo moje želodče težave, moja razpizdjenost do potrošništva preko vsake mere, do brezciljnega sprehajanja po nakupovalnih centrih, do mega okrašenih jelk, kloniranih božičkov na vsakem koraku, super-duper "ugodne" ponudbe in plačil na đ obrokov.

Vsega tudi niso krivi trgovci, oni poznajo le potrošnikove šibke točke in jih obrnejo sebi v prid (spet me spominjajo na dilerje...). Prav zato čutim tudi rahel prezir do fanatičnih potrošnikov, ki gredo v minus na vseh mogočih karticah, kupijo darila na obroke, skratka občutijo šok še krepko v naslednje leto. Ni potrebe. Res ne. Material ne osrečuje. Prav tako ne prenažiranje.

Začel sem spet razmišljati: "Kaj za boga naj letos kupim?" To se kronično ponavlja in me spravlja v stres. Kaj bi bilo simbolično, uporabno, ne bi dali na polico prašit itd... in sem se domislil. Darila ne bodo materialna, ampak ... povem po božiču ;) V glavnem, denar ne bo šel trgovcem.

Obenem bi še apeliral, da za mene ne zapravljate težko pridelanih evrov. Gate, zokne, deodorant in čokolado si po potrebi sam kupim in ne čutim nobene želje po tri letni zalogi. Ta odstavek uporabite pri vseh osebnih praznikih, veliki noči, Marijinem vnebovzetju ipd.

Ker je treba imeti vedno v mislih ljudi, ki jim v življenju ne gre tako dobro kot nam - "super duper potrošnikom", bom letos namesto trgovcem, dal denar res potrebnim. Možnosti je ogromno, za katero se bom odločil, pa še ne vem:
- Karitas
- Društvo onkoloških bolnikov
- Društvo prijateljev mladine "Mojca"
- Merhamet, dobrodelno humanitarno društvo
- 12. humanitarna akcija radia city + sonček
- Rdeči križ Slovenije (denar, oblačila, igrače, kri)
- Pediatrična klinika
- Rdeči noski
- Ustanove za otroško nevrologijo
- UNICEF Slovenija
- Zveza društev za celebralno paralizo Slovenije (trgovina)
- Prostovoljstvo.org
- Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

... prav gotovo sem jih še precej spregledal. Je še kdo pripravljen prekiniti potrošniško blaznost in se mi pridružiti? :)

Pisano ob MI2.

17 comments:

Anonymous said...

Ne, za mafijo, imenovano RK, ne dam niti centa. Nečakinja si bo darilce (z mojim denarjem) izbrala sama, simpatiji bom podaril eno od svojih knjigic, zase bom pa tudi našel kaj na internetu. Vsem ostalim bom stisnil roko in jim zaželel več sreče (zdravja itak) v prihodnjem letu. Praznično/potrošniška mrzlica me pusti mrtvo hladnega.

Smorny said...

Glede plače direktorja RK je za na štrik, tudi posojanje denarja je za na štrik. Lahko še vedno daruješ stare cote, igrače, kri ali pa svoj prosti čas, kot prostovoljec. Ali pa preprosto daj komu drugemu, veliko jih je.

Anonymous said...

Vse svoje igrače sem že zdavnaj potalal deci v šoli, stare cote tudi vedno podarim, kri še nujno potrebujem, prostega časa pa nimam.

Še iz odprtega pisma Toma Križnarja UNICEF-u:
"Ko smo aktivisti konec devetdesetih let v Nubskih gorah sredi Sudana odkrili, da največja humanitarna akcija vseh časov, ki se je na jugu Sudana dogajala pod dežnikom UNICEFA in so v njej za takratni odbor prispevali tudi Slovenci, ne dosega največjih žrtev genocida, ampak zbrano pomoč v Nubskih gorah sudanska vlada spretno manupulira v tako imenovana »taborišča miru« pod nadzorom mudžahidov s tesnimi zvezami z Bin Ladnom, ki Unicefove krmišča, šole in bolnice ne uporabljajo samo v korist svojih družin, ampak ta koncentracijska taborišča za povrh uporabljajo za vabo in past v katero lovijo nedolžne nage poganske družine z obleganih in od sveta odrezanih gora, v katerih z arabizacijo in islamizacijo preproste dečke spreobračajo v janičarje, deklice pa v priležnice višjih oficirjev … sem slovenskemu UNICEFU na uporniški strani napisal dolgo zaupno pismo. Naivno sem popisal koga vse slutim za iztrebljanjem in prosil naj pomoč usmerijo tudi onkraj, na drugo stran, kamor sudanska vlada zaradi etničnega čiščenja ne dovoli dostopa, k od lakote umirajočim družinam... Zaman! Iz štaba UNICEFA v New Yorku je prišel odgovor, da agencije OZN sodelujejo le z vladami ustanovami in da si ne morejo privoščiti tveganja z nekakšnimi uporniškimi skupinami...Otroke v gorah Dar Furja še naprej posiljujejo in ubijajo, med tem ko birokrati še naprej mirno in lepo živijo.

Smorny said...

Ni nam lahko. Zaradi par gnilih jabolk, ne vržeš vstran cele kište.

Anonymous said...

Kako veš, katera jabolka so gnila odznotraj?

Smorny said...

Ne moreš vedeti vsega. Ampak, da bi vsi najebali zaradi posameznikov, po moje tudi ni način.
Ko si mlad je svet črno - bel (pri meni naprimer), nato pa postaja vedno bolj siv.

Anonymous said...

Dobrodošel na planetu Zemlja. :/
Mimogrede, z veseljem pa podprem vsako akcijo, kjer se "darilce" potrebnemu dostavi osebno, kot je to npr. bilo pri akcijah zbiranja in sestavljanja računalnikov za otroke, ki si jih ne morejo privoščiti.

Pravzaprav imam ravno enega odveč. Če poznaš še koga (Nikolaj, Elvis?), ki bi prispeval disk in monitor, lahko akcija zelo hitro steče.
Če pa zna kdo popraviti še "ven/notri" mehanizem v DVD playerju, pa lahko v veselem decembru osrečimo kar dva otroka. :)

Smorny said...

Prav, bom prečekiral možnosti, kje se bomo lahko osebno angažirali.

Disk, dam jaz. Bom poklical Elvisa in Vidka, kako je s kakim monitorjem.

Smorny said...

Evo, monitor tudi skoraj zrihtani!

Smorny said...

Evo, še sem nekoga pritegnil! Elvis iz www.3xw.si bo dal monitor in mogoče še kaj več :D

@Domovoj: lahko začneš izbirati kandidata/e. Kot šolnik imaš verjetno najboljši pregled.

Anonymous said...

Me zelo veseli! :)))

Bom kontaktiral našo šolsko svetovalno službo! Kaj pa glede tistega mojega DVD/DViX playerja se da tudi kaj narediti?

Smorny said...

Glede divx palyerja, pa bom tudi poklical, ampak je ponavadi v kolikor so kaki materialni izdatki nesmiselno popravljati, ker so novi ponavadi cenejši.

Smorny said...

Elvis je zrihtal monitor. Po službi ga grem že dvignit.

Mitja said...

Elvis je dal že drugi monitor.

Edubunto je doli. Imam pa težave pri instalaciji ubuntuja, ker mi meče kernel panic, pa ne vem ali ga hardver jebe ali je s cdjem kaj narobe.
V službi sem dobil še 6*256mb ddr2 in 6*512mb ddr2 (ki jih ne morem trenutno nikjer porabiti). Jutri bom zagnjavil za celo mašino, tako da držite pesti!

Tipkovnic in mišk je tudi nekaj. Tipke moram dol pojemati in jih dati prat, da bodo spet nekoliko svetlejše.

Anonymous said...

Hm, pa bodo ta deca znala delati z Linuxom? :/

Smorny said...

Govori slovensko, je uporabniško prijazen, ikonice...
Licence za windowse verjetno ne bo šenkal nihče. Probal pa vseeno bom ;)

Smorny said...

V službi sem dobil 2 mašini. Na eni so licenčni win2000.