testni adsense

Saturday, February 9, 2008

Korupcija

Prišel je čas, ko sem se le podal v korupcijo. Žal nisem več našel dostojne rešitve in sem se zatekel k tej skrajnosti.
Ker nisem vedel, kako naj Dunjino obljubo, da bo nekoč v prihodnosti nehala kaditi, premaknem čim bliže sedanjosti, sem ji dal skrajno nemoralno, neetično in egoistično ponudbo: Če se odvadi kaditi, ji plačam počitnice v Egiptu, Grčiji ali »kjerkoli že pač« po mojih finančnih zmožnostih.
Časa za sprejem ali zavrnitev ponudbe ima do konca vikenda. Oči so se ji zasvetile, dobila je še dodaten motivacijski razlog in srčno upam, da sprejme! Obenem, pa se zavedam, da ji ne bo lahko, spremeniti bo morala vsakodnevne navade in kljubovati okolju. Nekdo mora biti prvi, nekdo »z jajci«!

c/p iz Komisije za preprečevanje korupcije:
Novo in trenutno najbolj uporabljano definicijo korupcije je prinesel Zakon o preprečevanju korupcije , povzela pa jo je tudi Resolucija o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji. »Korupcija« po tem zakonu je vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih oziroma odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se lahko s kršitvijo okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega.

In še:

Korupcija zavira družbeni razvoj, škoduje gospodarski rasti in spreminja družbene in moralne vrednote ljudi.


Gornji odstavek je resnica, drugi prav tako.
»Korupcija zavira družbeni razvoj, škoduje gospodarski rasti«; kako pa ne bi? Tobačna odpušča zaposlene, trgovci bodo manj prodali, gostinci bodo propadli, zdravstvo manj dobilo (in upam, da tudi manj zdravilo), prodalo se bo manj pralnih praškov, mehčalcev, porabilo se bo manj energije in vode, porabilo se bo manj časa, potrošništvo se bo zmanjšalo za par 10 € na mesec (ali preusmerilo) in še bi lahko nakladal.
»in spreminja družbene in moralne vrednote ljudi«; kot nekadilec postaneš avtomatsko nedružaben, netoleranten, če se upreš prestapanju na mrazu pred gostilno; ker ne kadiš, ti avtomatsko poskoči možnost, da te povozi avto (klasičen izgovor), delaš brez »čik pauze« celih 8 ur in kratiš pravice kadilcev itd.

Če ne sprejme, bom jaz začel kaditi. Že ne more biti tako slabo…

No comments: