testni adsense

Tuesday, January 8, 2008

Kvazi domači kruh

Zakaj se aparati za peko kruha prodajajo za med? Ker se splačajo.
Predpostavim, da letno doma spečemo 200 kg kruha. To je le 0,54 kg na dan, ker upoštevam, da še vseeno nekaj kruha kupimo v trgovini. Pa se poigrajmo malo s številkami.

Aparat stane ca 60€ in predpostavim, da bo živel le eno leto (gotovo dočaka 3-5 let), ima maksimalno moč 800W. Kruh peče 2 uri (v resnici celo malo manj). Cena električnega toka (kWh) je z davkom 0,0982€. Predpostavim, da aparat dela dve uri z največjo močjo (kar spet ni res, ampak porabi manj). Cena predpripravljenih mešanic (beli, bučna zrna, sončnični, ciabata, zrnati, rženi…) za peko kruha je 0,89 €/kg (hofer, lidl), zaokrožil bom navzgor na 1 € za kilogram. Iz 1 kg mešanice dobimo ca 1,5 kg kruha. Mlačno vodo, ki jo dodamo mešanici bom v stroških zanemaril ;)
Račun:
Aparat + [200kg kruha × (2uri peke × 0,8kWh × 0,0982€/kWh) × (1€/kg mešanice / 1,5 kg kruha)] = cena za 200 kg doma spečenega kruha
Še številke:
60€ + [200 × (2 × 0,8 × 0,982) × (1/1,5) ] = 269,5€ za 200 kg doma spečenega kruha!
Kruh v trgovini je od 2,5 do 5€ za kilogram, torej bi teh 200 kg stalo od 500 do 1000€.

Naj še dodam, da potrebuješ manj kot 10 minut, da odtehtaš moko in vodo. In nato še kakih 5 minut, da pomiješ teflonsko posodo v kateri se peče kruh. Pa dober tek!

No comments: