testni adsense

Tuesday, May 20, 2008

Varčevanje? Ne, hvala.

Finančna priloga v reviji VIP in drastična podražitev dizla (1,259€ = 301,7 sit), me je pripeljala do razmišljanja, kako lahko varčujem? V VIP-u piše, da po podatkih bank je veliko slovencev bolj ali manj celi čas v minusu...
Kako ravnam jaz, bom napisal kar v alinejah, dobrodošli so komentarji in predlogi.

- otrok ne zapiramo v klet, ker tako ne dobimo otroškega dodatka in jih ne moremo uveljavljati, kot vzdrževane družinske člane, hraniti pa jih vseeno moramo. Klet je za vino, ozimnico in staro šaro! OK, šalo na stran.

- Varčujemo takrat, ko imamo denar. Ko je plača ali kaki drugi prihodek, ne bežimo v trgovino z računalniško opremo ali cotami. Ohranimo enake navade, presežek damo "na stran". Če nimamo denarja, tudi varčevati ne moremo.

- Avto je naslabša možna naložba. Če kupimo novega, zelo hitro izgublja na vrednosti in stroški zavarovanja, goriva in servisa so veliki. Več poti s kolesom ali peš.

- Vedno imejmo finančni plan. Enega krajšega za mesec ali dva in enega daljšega za leto ali dve. Zakaj in kako? V krajšem si razporedimo sredstva za tekoči mesec: predvidimo prihodke, odhodke, nepredvideni fond in ostanek. Npr. plača +480€ -položnice 230€ - hrana 200€ - 50€ oblačina - 45€ bencin = -45€.
V daljšem predvidimo večje odhodke, kot je vzdrževenje hiše, avtomobila, dopust, veseli december ipd. Če za zavarovanje avtomobila potrebujemo 650€, to pomeni, da moramo vsak mesec dati na stren 54€, podobno za ostale stvari in nato vidimo, da moramo na mesec kar nekaj denarja dati na stran, da zmoremo večje letne izdatke.
Verjetno se pojavi vprašanje, zakaj ne vzamemo raje večjih stvari na obroke? Zato, ker, če varčujemo, dobimo mi obresti, imamo možnost gotovinskega popusta in smo likvidni. Če vzamemo na obroke ali na kredit, pa plačujemo obresti. Mogoče se zdi, da je tukaj nekaj 10€ razlike, ampak ravno take razlike se nabirajo skozi čas.

- naredimo si krizni fond, ki nam omogoča preživetje vsaj pol leta v primeru izgube službe, bolezni ali ob kaki drugi nepredvideni situaciji. Predlagam kombinacijo varčevalnega računa in naložbe v delnice, obveznice, sklade. V kolikor imate otroke, se je smiselno naložbeno življensko zavarovati. Ponudnikov je veliko - obljub še več :/

- varčujemo z energijo, vodo, vročo vodo in ogrevanjem.
Izklapljamo luči, ko nas ni v prostoru. Ko nas ni doma, popolnoma izklopimo naprave iz elektrike - "stand by" je sicer 2-5W poziralec energije, ko pa to pomnožimo s številom televizorjev, radijev, polnilcev za telefon in drugim dobimo komot 100W.
Medtem ko si peremo zobe, ne pustimo teči vode. Prhamo se namesto kopanja. Pijemo vodo iz pipe namesto ustekleničene, sokov ali gaziranih pijač (žeja je potreba po vodi, ne po ogljikovem dioksidu in sladkorju).
Ko nas ni doma, ni potrebe, da je stanovanje ali hiša polno ogreta. Tudi pozimi priprto okno, da ni suhi zrak, je metanje denarja skozi okno. Prezračimo vsakih par ur in namestimo vlažilnike zraka. Blokovski izgovor, da se plačuje pavšalno in, da drugi tudi ne varčujejo je malomaren.
Posodo peremo v pomivalnem stroju (polnem!). Perilo pri čim manjši temperaturi, večino perila imamo na sebi le nekaj ur in ni vidno umazano.

- Beležimo si prihodke in odhodke (jaz imam kar .xls, obstaja pa veliko zastojnskih programov za osebne finance). Tako se na koncu meseca ne sprašujemo, kam je šel denar, obenem pa nam pomaga pri oceni stroškov v naprej.

- Ne kupujmo najcenejših izdelkov in naprav. Kvaliteta in življenska doba nekaj staneta in skozi svojo daljšo življensko dobo prihranimo napram poceni ali za enkratno uporabo izdelkom. Na internetu je veliko potrošniških testov in primerjalnikov cen: ZPS, ceneje.si, Stiftung Warentest, Geizhals in drugi.
Primerjamo cene. Ocenjujemo razmerje med kvaliteto/ceno in ceno/količino. Če se peljemo z avtom 3km v eno in nato v drugo smer, da kupimo kislo smetano 0.15€ ceneje smo nekako zgrešili smisel.
Primerjajmo cene ponudnikov interneta, fiksne telefonije in mobilne telefonije. S preprostim računom preverimo ali se nam splača prehod drugam in v kolikšnem času se stroški povrnejo.

- Vsekakor pa ne škrtlarimo (škŕtost -i ž (r̄) pog. skopost: opravljajo ga zaradi njegove škrtosti ), privoščimo si včasih "kurbe, droge in alkohol" (oz. kar ta primera predstavlja), vendar bodimo gospodarni in iznajdljivi.

Če kdo potrebuje inštrukcije, se naj postavi pred Muro in bo za par evrov dobil izkušnje iz prve roke, kako se preživi z minimalno plačo.
Torej, če nimaš minimalne plače in dveh šoloobveznih otrok, da mi ne zajamraš!

No comments: